Herkese merhaba. Bu yazıda birazcık serzeniş vardır. 🙂
Yazılıma, programcılığa, bilgisayarcılığa ( böyle birşey var mı onu bilmiyorum ama çok duyuyorum 🙂 ) yeni başlayanlara tavsiyeler demek istiyorum fakat bu tavsiye olayları pek bana göre değil. Sadece yeni başlayan arkadaşlara veya yeni başlamak isteyenlere yol gösterilmek adına, pes etmemeleri adına bir iki cümle bırakacağım buraya.
Profesyonel olarak olmasada yazılım sektöründe bulunduğumdan, en fazla duyduğum şeylerden bahsetmek istiyorum.
Soru : “Nereden başlamalıyım ? ”
Cevap : Bu soruya asla şu şekilde başla diye cevap vermemek gerekiyor. Benim cevabım genellikle Algoritma öğren, temelini at demek oluyor. Şimdi yorumlayacak olursa bu soruyu;
Yazılıma başlamak için bence en önemli olan konu Algoritma. Sayamadığımız kadar bilinen başlıca algoritmalar mevcut. Yazılımın temeli de algoritmaya dayandığından Algoritma ile ilgili birçok konunun gerçekten başarılı bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; Algoritmasız yazılıma başlamak, kasksız motorsiklet kullanmak gibi birşey.
Algoritma öğrenmek için bazı uygulamalar yapılması gerekir. Bunun içinde şu dil daha iyi, bu dil daha iyi demek yerine yazılım dillerinden korkmadan herhangi bir dil ile yazılım temellerini atmak öğrenim açısından daha faydalı ve verimli olacağına inanıyorum. Bunun için internet üzerinde birçok başlangıç için olan video, blog, dersleri görebilirsiniz. Zaman kaybetmeden seçin bir tanesini başlayın gitsin. Düşünme, yap demenin tam olarak anlamı bu olduğuna inanıyorum.
Çünkü yazılımı işe döktüğünüzde tek bir dille çok fazla birşey olmadığını göreceksiniz. Tamirci gibi 13-14 anahtar, çekiç vb. derken sürekli farklı dillerden yardımcı ara programlar kullanacaksınız.
Öğrenme aşamasında da birçok arkadaşımdan veya kişilerden görüp, duyduğum ise “Bu çok zor. Basit birşey yok mu ? “.
Var arkadaşım. Oyun oynamak. Yok yahu, yok. Olay oarada zaten ilk okulda da matematik, fizik öğrenirken zor diyorduk ama bir şekilde sınavı geçecek kadar olsa da öğrenmek zorunda kaldık. Gülü seven dikenine katlanmalı bence. Bu olaylar zor diyip abartmak istemiyorum ama maalesef ki birazcık zorluğu var öğrenmemenin.
Her neyse konuyu fazla dağıtmadan; Algortima’nızı geliştirin. Dilin bir önemi yok. Gerçekten bir dili ve algoritmayı öğrendiğinizde başka bir dili öğrenmenin en fazla 1-2 hafta alacağını söyleyebilirim size.
Algoritmanızı geliştirdikten sonra ne yapmak istiyorsanız onun peşinde koşmanız daha güzel olacaktır. Örnek vermek gerekirse şunu çok fazla duyuyorum. Yapay zeka kodlamak istiyorum ama HTML’i çözemedim. Bunun yorumunu daha sonra yapmak istiyorum. Yazılımın temeli oturduktan sonra web sitesi yapmak istiyorsanız hangi dile ihtiyacınız var, elektronik devreler kodlamak istiyorsanız hangi dile ihtiyacınız var bunları görebilmek için lütfen algoritmanızı geliştirin. Algoritmadan sonrasında zaten yapmak istediğinizin yolunu kendiniz çok rahat çizeceksiniz.
O zaman ilk yapmanız gerekenler listesi olarak aşağıya ufak bir liste bırakıyorum.
- Yazılım nedir ?
- Algoritma nedir ?
- Programlama dilleri nelerdir ?
- Programlama dilleri nerelerde kullanılır ?
Bir sonraki yazımda ise “Eee peki bundan sonra napıcaz ? ” sorusunun serzenişini yapacağım. 🙂
“Yazılıma Yeni Başlayanlar İçin Birkaç Cümle” üzerine bir yorum